Rondreis Libië

Rondreizen Libië

Offerte rondreis Libië? Klik hier




Libië is zo goed als één grote uitgestrekte woestijn opgefleurd in het westen met een paar oasen. Uitzondering is ook de kuststrook. Het land grenst aan de noordzijde aan de Middellandse Zee over een behoorlijk aantal kilometers, waardoor het moeilijk te verdedigen is gebleken tegen buitenlandse indringers. De westelijke kuststreek heet Tripolitanië en wordt door de Golf van Sirte en een brede woestijnstrook, gescheiden van Cyrenaica, de oostelijke kuststrook. Het klimaat in deze zone wordt getemperd door de nabijheid van de Middellandse Zee, maar ondanks deze invloed is de regen er schaars.

Informatie Libie

In tegenstelling tot de omliggende landen Egypte, Sudan, Tsjaad, Niger, Algerije en Tunesië stromen of ontspringen er in Libië geen rivieren ten gevolge waarvan 90% van het grondgebied ongeschikt is voor landbouw. Op initiatief van hun leider, de ambitieuze, geliefde en gehate Kolonel Ghadaffi, zijn echter waterwerken gerealiseerd die ondergronds Sahara water via een 8ste wereldwonder buizenstelsel naar het vruchtbare noorden doen vloeien. Er op vakantie kun je in Tripoli een maquette bekijken van deze operatie, de uitvoering waarvan 15 jaar in beslag heeft genomen. Het binnenland is één grote zandbak waar een woestijnklimaat voor temperaturen zorgt van boven de 50º Celsius. De overige delen van het land bestaan uit ‘hamada’s’, oneindige kiezel- en rotsvlaktes.

Bezienswaardigheden rondreis Libie

De hoofdstad Tripoli is een welvarende stad met veel historische rijkdom. In de zevende eeuw werd Oea gesticht door de Feniciërs. Het is nu nog steeds het centrum van de enorm gegroeide stad. De triomfboog van Marcus Aurelius is een markant punt in de stad. Er is een archeologisch museum en het Nationaal Museum toont een uitgebreide collectie voorwerpen van de neolitische tijd tot aan de hedendaagse cultuur. Frappant is het Rode Kasteel, het Assia al-Hamra, dat een labyrint is van woningen, gangen en galerijen. Door de bezetting van meerdere volken vertoont het architectonische aspecten van de Turken, de Spanjaarden, de Italianen en de Maltezers. Bezoekt u ook zeker een van de moskeeën. Bij Tripoli liggen de opgravingen van Sabratha en Leptis Magna. Beide steden hebben eeuwen onder het woestijnzand gelegen en zijn daardoor nog behoorlijk intact. Men vindt er thermen, amfitheaters, aquaducten. In Leptis Magna ligt ook een halve haven in zee, de Wadi Lebda. Natuurlijk is er ook een museum. De oasestad Ghadames is gebouwd van modder. De witte huizen zijn prachtig. In Zallaf kan men de zandduinen bekijken, de Erg Oriental, zo ook de zoutmeren en de Touaregs, die er wonen.

Flora en fauna Libie

Aan de kust van de Middellandse Zee in het noorden van Libië vind je de gebruikelijke mediterrane begroeiing zoals olijfbomen en citrusvruchten maar ook hier en daar een eucalyptus en veel bougainville en oleanders. Landinwaarts is slechts in de oases vegetatie aanwezig en die bestaat merendeels uit dadelpalmen, vijgenbomen, tamarinde en oleanderbomen. Buiten de oases geeft de Acacia de enige noemenswaardige schaduw in de woestijn waar na sporadische regenval ook plotseling als bij toverslag, het zoutplantje en het alfalfagras de kop opsteekt. Aan prehistorische rotstekeningen valt af te lezen dat in deze regio ooit luipaarden, olifanten en wolven rondstruinden maar door de verwoestijning van het land zijn die samen met leeuwen, gnoes en beren die in Cyrenaica leefden, verdwenen. Nu heerst in de woestijn de kameel en verspreid zie je nog wel kudden gazellen. Ook de fennec, woestijnvos met grote oren, leguanen, slangen en de ‘waddan’, groot geitachtig hert en de Egyptische gier.