Rondreis Algerije

Rondreizen Algarije

Offerte rondreis Algerije? Klik hier




Algerije behoort samen met Marokko, Libië, Tunesië en Mauretanië tot de zogeheten Maghreblanden, die voornamelijk door Arabieren worden bevolkt. Het land kan worden onderverdeeld in twee grote gebieden: het Atlasgebergte in het noorden en de Saharawoestijn in het centrum en het zuiden.

Landschap Algerije

Het Atlasgebergte valt uiteen in twee parallelle bergketens: de Tell-Atlas die de kustlijn volgt, en de Sahara-Atlas. Tussen beide bergketens strekt zich, op een hoogte tussen de 1000 en 1700 meter hoogte, een breed plateau uit. Deze streek wordt gekenmerkt door een zeeklimaat en een mediterrane begroeiing, met droge en warme zomers en koude winters met iets meer neerslag. Het plateau wordt daarentegen gekenmerkt door een steppeklimaat met overeenkomstige vegetatie. De zuidelijke Sahara-Atlas loopt uit in een steppegebied dat dienst doet als overgang naar de verzengende Sahara, de grootste woestijn op onze planeet. Op het grondgebied van Algerije bestaat de woestijn uit twee typerende zones: de ‘reg’ of rotswoestijn, die het grootste deel van het land beslaat, en de ‘erg’ of zandwoestijn, die wordt beheerst door enorme duinen. In de zuidelijke Sahara verrijst het Ahaggarmassief met de hoogste berg van Algerije, de Tahat. De woestijnondergrond is rijk aan gas en olie, de twee belangrijkste natuurlijke hulpbronnen van het land.

Bezienswaardigheden rondreis Algerije

Algiers, de hoofdstad, wordt de Witte Stad genoemd. In het centrum vindt men een grote kashba. De El Kebir moskee is prachtig. Mooie bezienswaardigheden zijn het Dhar Khadoudja El Amia paleis en het Bey paleis. In de stad staat het museum van de Moderne Kunst. De Witte Stad heeft de prachtigste moskeeën waarvan de oudste, de Grote Moskee, wel 1000 jaar oud is. Men vindt er meerdere culturen, want ook zal men langs kathedralen lopen door de kronkelende straatjes van de stad. Algiers is de belangrijkste havenstad van het land. De haven is een bezoekje waard. In de oase Djanet, die men tijdens een rondreis zeker moet aandoen, zijn rotstekeningen te vinden van duizenden jaren voor Christus. De dadelpalmen zijn er talrijk. Van hieruit kan men vertrekken voor meerdere rondreizen. In het noorden van de Sahara ligt de stad Timimoun, de “rode oase”, een prachtig oord dat veilig is voor toeristen. Ook in de Sahara ligt de heilige stad Beni-Isguen, alweer een veilige plek om naartoe te gaan. Prachtige architectuur vindt men in Ouargla. De stad wordt de Gouden Sleutel van de woestijn genoemd. In Chiffa Gorge vindt men vele apensoorten.

Flora en Fauna Algerije

Door de overvloedige neerslag in de hoogvlakten op zo’n 1500 meter hoogte vind je daar dennenbossen, ceders en eiken terwijl de lagere hellingen begroeid zijn met steen- en kurkeikformaties. Dat water slaat zich op in enorme onderaardse bekkens waarvandaan het ingenieus getransporteerd wordt naar bewoonde gebieden om de gronden te irrigeren. Helemaal vanuit de woestijn is een gangenstelsel aangelegd dat hierin voorziet. Regent het één nacht in de woestijn dan schiet aan alle kanten de vegetatie uit de grond, de woestijn kent geen groeiseizoenen zoals bij ons. De hitte en de droogte gaan hand in hand in dit ‘Gebied der verschrikking’ of ‘Vallei der verloren kreten’ zoals de Algerijnen de Sahara eerbiedig noemen. Het paard en de leeuw zijn er inmiddels uitgestorven en de ezels zijn er gedegenereerd maar de woestijn is geenszins een levenloos gebied. Er leven nog zeker honderd soorten vogels, reptielen, insecten (vooral spinnen en vliegen) en zoogdieren als hyena’s, antilopen, vossen en knaagdiertjes. Schorpioenen bevolken schaars het gebied dat levenloos lijkt, er komen zelfs garnalen voor in de meertjes van de centrale Sahara.