Rondreis Corsica

Rondreizen Corsica

Offerte rondreis Corsica? Klik hier
Vroeger meenden de geologen dat Corsica en Sardinië resten waren van een ooit verzonken continent maar in onze tijd heeft men vastgesteld dat het hier om een oorspronkelijk gebergte gaat, dat voor een deel door de zee wordt overspoeld en wordt omgeven door in het tertiair ontstane alpiene plooiingsgebergten, de Alpen, Pyreneeën, Apenijnen en het Noord-Afrikaanse Atlasgebergte. Daaruit mag worden geconcludeerd dat gedurende vele geologische tijdperken het reliëf van Corsica is gevormd, hetgeen op een zeer beperkt oppervlak een scala aan landschappen heeft opgeleverd.

Informatie Corsica

Het wordt door 4 verschillende zeeën c.q. zeestraten omringd, in het noorden de Ligurische-, in het oosten en zuiden de Tyrrheense- en in het westen de Middellandse Zee, terwijl de uiterste zuidpunt van het eiland van Sardinië wordt gescheiden door de Straat van Bonifacio. Niet ten onrechte noemt men Corsica wel ‘de berg in zee’, want al op 25 km uit de kust torenen al de 2700 meter hoge toppen van het Monte Cinto-massief, terwijl verderop nog eens 20 pieken boven de 2000 uitkomen. Met een gemiddelde hoogte van 568 meter is Corsica dan ook het meest bergachtige eiland van de Middellandse Zee met een mediterraan en een hooggebergte klimaat. Een rondreis op Corsica is dus een tijdrovende bezigheid.

Bezienswaardigheden rondreis Corsica

De hoofdstad Ajaccio is de geboorteplaats van Napoleon. Dat is in de hele stad goed te zien. Zijn geboortehuis is nu een museum. In de keizerlijke kapel is een deel van zijn familie begraven. Vele monumenten doen aan hem denken. Het Musée Fesch (genoemd naar een kardinaal) heeft veel schilderijen van bekende Italiaanse en Vlaamse schilders. Het Musée A Bandero is niet te versmaden. Aan de Rue Cardinal Fesch zijn leuke winkeltjes. De markt is gezellig. De stad heeft ook zandstranden. Bonifacio is de mooiste stad van het eiland. Zowel de citadel als de jachthaven zijn aantrekkelijk door de rijkdom. Bastia is een mediterrane stad met mooie pleinen, kerken, kleurige huizen en een Vieux Port. Het Paleis van de gouverneur (het eiland viel vroeger onder Genuees bewind) en het Volkenkundig museum zijn het bezoeken waard. Bij een rondreis komt men aan op Calvi, een kuststadje met een mooie haven, waar de watersporters het naar hun zin hebben. Dit stadje met zijn vestingwallen is gebouwd op een heuvel en heeft drie bastions aan zee. Aan de Place dÁrmes staat het voormalige paleis van de gouverneur. Nu is het de zetel van het Franse Vreemdelingenlegioen. Op een rots staat de kathedraal van Johannes de Doper. De binnenstad heeft leuke winkels en een pittoreske jachthaven. Corte, in het binnenland, is een studentenstad met een oude binnenstad. Hier staat het Antropologisch Museum. Sartène is een middeleeuws stadje. Nonza is een prototype van vele dorpjes die tegen een rotswand zijn aangebouwd. In Filitosa zijn opgravingen. Hier zijn menhirs gevonden.

Flora en fauna Corsica

In de lagere mediterrane zone bestaat de flora uit mimosa, wijnranken, kurkeik, steeneik, blauwe regen, bougainville, eucalyptus, palm en plataan. De beruchte maquis, die in meerdere samenstellingen voorkomt tot 2000 meter hoogte, bestaat uit de aardbeiboom, de mastiekboom, lavendel, rozemarijn, tijm, mirte, brem en het citrusroosje terwijl tot op 1300 meter ook verschillende paddenstoelen groeien. In de hogere mediterrane zone vind je edelkastanje, steeneik, zeeden, hopbeuk, els en hier en daar vruchtbomen. De loofboomgrens ligt op ca. 1800 meter en tot daar tref je de laricio-den, rode beuk, zilverden en berk. In het hoge Alpine gebergte, Corsicaanse dwergden, rapunzel en grasanjelier. De moeflon, het everzwijn en het Corsicaanse dwerghert, zijn de grootste zoogdieren op het eiland.