Rondreis Egypte

Rondreizen Egypte

Egypte ligt in noordoost Afrika hoewel het Aziatische schiereiland Sinaï op de oostelijke oever van het Suezkanaal tot zijn grondgebied behoort. De noord- en oostkust worden respectievelijk omspoeld door de Middellandse Zee en de Rode Zee. Egypte ligt vrijwel geheel in de aride tropische zone. De geografie wordt bepaald door woestijnen en de Nijl, die het land doorsnijdt van zuid naar noord en zijn oorsprong vindt in het buurland Soedan.

 

Advertenties van onze partners

Landschap Egypte

Ten westen van de alluviale vlakte strekt zich de onvruchtbare Libische woestijn uit, waar de eindeloze zandduinen slechts door hier en daar een oase worden onderbroken. Op die plaatsen groeien planten en bomen, zoals de dadelpalm. Tussen de Nijlvallei en de Rode Zee liggen de bergplateaus van de Arabische Woestijn, rotsachtiger en minder droog dan de Libische en sporadisch doorkruist door episodische waterlopen, ook wadi’s genoemd. De Rode Zee wordt door het Suezkanaal met de Middellandse Zee verbonden tussen de plaatsen Port Saïd en Suez, en maakt deel uit van de Oost-Afrikaanse slenk, één van de grootste tektonische breuken van de planeet. In bijna geheel Egypte heerst een woestijnklimaat behalve in het noorden natuurlijk, daar is het mediterraan.

Bezienswaardigheden rondreis Egypte

De hoofdstad Cairo is de grootste stad van Afrika. In de stad staat het Egyptisch museum met een schatkamer aan voorwerpen. Net buiten de stad staan de Piramides van Gizeh, met de beroemde Sfynx. De piramides zijn 5000 jaar oud en blijven een mysterie. De oudste is die van farao Djoser. De Citadel met zijn vestingmuren geeft een prachtig uitzicht op de stad. Mohammed Ali , de vader van Egypte, heeft een moskee laten bouwen. Zijn tombe staat in de moskee. Bij Cairo vindt u ook The Pharaonic Village. Het is een openluchtmuseum waar de bevolking oude ambachten uitoefent, waaronder papyrus maken. Bij de stad Luxor vindt u op de westoever van de Nijl de Vallei der Koningen, waar ook het graf van Toetanchamon is. Op de oostoever staan de tempels en is het museum gevestigd. Daar staat ook het mummificatiemuseum. De rotstempels van Abu Simbel, met de grote tempel van Ramses II, zijn uitgehouwen in de rotsen. Sakkara is de grote dodenstad, met 15 piramides en vele graven van edelen, die bij de piramide mochten worden begraven. Ook Egypte heeft een Venetië: El Gouna, gebouwd op eilandjes en toeristisch. Met Hurghada en Safaga is El Gouna een hemel voor watersporters. De Rode Zee heeft vele koraalriffen. De stad Sharm El Sheikh in de zuidelijke Sinaï is daarom ook een geliefd oord voor vakantiegangers.

Flora en fauna Egypte

Egypte wordt over het algemeen gezien als het land van de kamelen en de krokodillen. Logisch want wat moet je in de woestijn zonder kameel en een rivier als de Nijl is een broedplaats voor krokodillen. Die kennen nagenoeg geen natuurlijke vijand en samen met het nijlpaard is hij dan ook heer en meester in de wateren die de rivier de Nijl voeden op zijn weg van waar de Blauwe Nijl ontstaat naar de Middellandse Zee. Op de vruchtbare gronden langs de rivier leven de grote Afrikaanse grazers als de gnoe en de sabelantiloop. Voor het grotere wild moet je niet in Egypte zijn, de leeuw, het luipaard, de olifant en de buffel zijn voor zuidelijker landen gereserveerd. Rond wederom de rivier de Nijl leven enorme kolonies vogels, zowel watervogels als landvogels. Reigers, lepelaars, ooievaars en flamingo’s vechten er om het mooiste verenkleed en in de schaarse bossen vind je exotischer vogels als de papegaaien, de toekan, de paradijsvogel, de mandarijneend en de nijlgans. Stap je op rondreis de woestijn in dan kom je fraaiste insecten en reptielen tegen. Sommige zijn giftig.

Offerte rondreis Egypte? Klik hier