Rondreis Kameroen

Rondreizen Kameroen

Offerte rondreis Kameroen? Klik hier
Kameroen ligt in Equatoriaal Afrika en doet dienst als brug tussen West-Afrika en Centraal-Afrika. Een lijn van bergmassieven doorkruist het land en vormt een natuurlijke scheidingslijn tussen het Tsjaadbekken in het noorden en de Kongostroom in het zuiden. De rest van het Kameroenese grondgebied wordt ingenomen door een zeer brede strook bijna vlak terrein. Rondreizen door Centraal-Afrika brengt je in het zuidwesten aan de kuststrook waar een equatoriaal klimaat heerst met overvloedig veel neerslag en het hele jaar door een constante temperatuur gecombineerd met een hoge vochtigheidsgraad. Deze omstandigheden zijn ideaal voor het ontstaan van dicht tropisch regenwoud met helaas economisch interessante houtsoorten zoals teak-, ebben- en mahoniehout.

Landschap Kameroen

Ook de bergen in het noorden zijn begroeid met tropisch regenwoud. In oostelijke richting verrijst het Adamouamassief met daarin de bron van de Sanaga, de belangrijkste rivier van het land. De meest noordelijk gelegen zone wordt gekenmerkt door het bescheiden Mandaragebergte en de vlaktes rond het Tsjaadmeer waar een tropisch klimaat heerst met lange droge periodes waardoor alleen savannevegetatie mogelijk is. In totaal telt Kameroen meer da 200 verschillende etnische groepen. De bekendste zijn de Bantoestammen en de Pygmeeëngemeenschappen in de tropenwouden. In het noorden leven de Soedanstammen.

Bezienswaardigheden rondreis Kameroen

Yaoundé is de hoofdstad. Deze stad is op zeven heuvelen gebouwd. Het is een moderne stad. Afrikaans is het natuurlijk ook. In het Musée d’Art Camerounais vindt men een grote collectie Kameroenese kunst. Het Centre Artisanal is een overdekte markt waar kunstenaars hun waar aanprijzen. Douala, de tweede stad, ligt aan zee en heeft een vliegveld. Ook hier een museum voor Afrikaanse kunst en een Centre Artisanal. De dichtstbijzijnde badplaats is Limbe. Uniek hier is het zwarte zandstrand. Bij Douala ligt Mount Cameroon. Deze berg is een nog actieve vulkaan, bij veel toeristen geliefd, want te beklimmen voor zelfs de ongeoefende reiziger. In Foumban staat een koninklijk paleis, oorspronkelijk eigendom van sultans, dat lijkt op een middeleeuws fort. Er is een museum in gevestigd. De schatten van de sultan en zijn voorgangers worden hier tentoongesteld. In Parc National de Waza, in het noorden, treft men groot wild. Het park staat bekend om zijn vele kuddes olifanten die dagelijks gezamenlijk gaan drinken bij het Olifantenmeer. Lake Barombi is een kratermeer van een dode vulkaan. De ligging in de tropische natuur is een wandeling waard. De Chutes de la Lobé (waterval) komt in zee uit en dat is natuurlijk een uniek gezicht.

Flora en fauna van Kameroen

In Kameroen vindt men zeer gevarieerde gebieden, dus ook de flora en fauna is zeer gevarieerd. In het zuiden van het land is het Congobekken. Hier is het op een na grootste tropische regenwoud van de wereld. Men vindt in de wouden krokodillen, bosantilopen, apensoorten en slangen. Men komt er mahonie tegen en ebbenhout. Prachtige orchideeën bloeien in het woud en er staan rubberplanten. In de mangrovebossen treft men sterns, pelikanen, visarenden, ibissen en wulpen. Op de savannes in het midden van het land treft men het groot wild. Hier grazen de giraffen, lopen de leeuwen en de hyena’s, natuurlijk de olifanten en zijn de nationale parken, waar de planten vaak beschermde soorten zijn. In het noorden van het land is de woestijn. Kamelen zijn hier de meest aanwezige dieren. De jaarlijkse trek van de grote grazers zoals de gnoe, de buffel, de zebra en de parasiterende vogels alsmede de belangstelling van de roofdieren voor deze exodus, is op vakantie in tropisch Afrika, fascinerend om mee te maken.