Rondreis Noorwegen

Rondreizen Noorwegen

Noorwegen vormt samen met Zweden, Denemarken en Finland een landenbundel die men ook wel Scandinavië pleegt te noemen. Het is in landschappelijk opzicht één van de mooiste landen van Europa en het sluit zich als een soort bescherming tegen de barre eigenschappen van de Noordzee, om Zweden heen, dat geen uitgang heeft aan de Noordelijke IJszee. Noorwegen grenst aan Noordkaap aan Finland en nog net ook aan Rusland. Het land strekt zich uit over een lengte van 1752 kilometer van het zuidelijke Lindesnes via de Poolcirkel naar de Noordkaap.

Advertenties van onze partners

Informatie Noorwegen

Geologische processen zoals de ijstijd en erosie hebben een opmerkelijk gevarieerd landschap geschapen. De bergkammen langs de kust worden gepenetreerd door diepe fjorden. Die reiken tot ver in het binnenland, daar ontstonden steden en nederzettingen aan het water. Er liggen aan de zuid- en westkust meer dan 75.000 eilanden in de beschutte Noorse wateren. Dankzij de Warme Golfstroom is het mogelijk om in het Noorden van Noorwegen te leven in tegenstelling tot in andere zo noordelijk gelegen niet Scandinavische landen. De Golfstroom zorgt voor warme winters en koele zomers. Het zuiden en het westen van het land hebben de hoogste gemiddelde temperatuur: 22ºC in Oslo, in juni. De laagste temperatuur vind men in de bergen, met name in Finnmarksvidda, waar in de late 19de eeuw een temperatuur van -51,4ºC is gemeten.

Bezienswaardigheden rondreis Noorwegen

In de hoofdstad Oslo worden jaarlijks in het Konserthus vele evenementen gehouden. Ook opengesteld voor het publiek is het Akershus Slott, een middeleeuws kasteel. De Domkerk is indrukwekkend. In het Historisch Museum zijn archeologische vondsten te zien. Het Norsk Folkemuseum is een openluchtmuseum. In de Oslofjord worden rondvaarten georganiseerd. De plaatsen Wellingdal, Geilo, Lillehammer en Frysil zijn ideaal voor de wintersport. In het Jotunheimen National Parc en het Rondane National Parc is het heerlijk wandelen en men kijkt er zijn ogen uit. Arendal is in het water gebouwd. Men vindt er typisch Noorse huizen. Bij Bo is Sommorland, een waterpretpark. De Hardanger Vidda is hoger gelegen dan de boomgrens. In dit park vindt men talloze rendieren. Bekende staafkerken (zoals slechts in Noorwegen gebouwd) vindt men in Heddal, Borgund en Urnes. Deze laatste staat op de Wereld Erfgoedlijst. In Kristiansand vindt men een prachtige Domkerk met een zeer uitzonderlijk orgel. Op het eilandje Lyngor staan mooie historische houten huizen (men bouwde vroeger in Noorwegen slechts houten huizen).Bergen heeft een prachtige haven. De geschiedenis wordt verteld in het Bryggen museum (bryggen zijn pakhuizen). In Stavanger met zijn witte huisjes aan de haven, staat het Maritiem Museum. Zowel Oppdal als Maihaugen hebben een openluchtmuseum. Roros had een kopermijn, te bezoeken.

Flora en fauna Noorwegen

De helft van het landoppervlak van Noorwegen bestaat uit bos en een rondreis door het land tijdens je vakantie, brengt je in contact met elanden, reeën, hazen, vossen en eekhoorns. Je kunt geluk hebben en er de auerhoen in paringstijd ontwaren of de trek van de houtsnip meemaken en in de moerassen de roep van de korhoen en de kraanvogel horen. Verder noordwaarts wordt het terrein ruiger en kom je in het leefgebied van de bruine beer, de lynx, wolven en grote grazers. Zeearenden nestelen hoog op de bergkammen aan de kust. Andere roofvogels zijn de steenarend, havik, buizerd, giervalk en visarend. Papegaaiduikers, de papegaaien van de nestkliffen, komen in grote getale voor evenals de viervoeters, rendier en muskusos, de laatste overwegend in het Poolgebied en op het Dovreffjel-plateau. Nabij Tysfjord in het noorden is de orka een veelgeziene bezoeker aan de kust, ook potvissen, de Groenlandse walvis, tuimelaars en zes soorten zeehonden leven in deze biotoop.

Offerte rondreis Noorwegen? Klik hier