Rondreis Turkije

Rondreizen Turkije

Turkije is een erg veelzijdig land waar u kan genieten van de zon terwijl u de prachtige cultuur en natuur bezoekt. Het land is het de ware oversteek van Europa naar Azië en kan u in een rondreis een ware overgang laten tonen. Turkije heeft verscheidene grote, uitgestrekte vlakten die afgebakend zijn door reusachtige gebergten en worden opgevuld met riviertjes met vlechtpatronen, stroomruggen, rivierduinen moerrassen. Maar er is tevens een zoutmeer, de stoffige zandwoestijn en het plantenrijke gebied aan de kustlijn.

Bezienswaardigheden Turkije

Turkije is een land dat een zeer grote diversiteit aan landschappen herbergt. Er zijn verscheidene gebergten te vinden die vaak hoge toppen hebben tot meer dan 3000 meter. Het hoogste gebergte is het Ararat-massief, met als hoogste punt 5165 meter. Maar dit gebergte wordt op de voet gevolgd door vele tientallen andere bergen die net niet die hoogte bereiken. Deze gebergten vormen het hek rond de vele uitgestrekte gebieden die een ware pracht van een natuur herbergen met vele natuurlijke rivieren die tevens vlechtpatronen, stroomruggen, rivierduinen en verscheidene moerassen met zich meebrachten. Een ander waar natuurspektakel is een groot zoutmeer in het midden van Turkije, genaamd Tuz Gölü.

Advertenties van onze partners

Als u veeleer het Europese deel van Turkije bezoekt, zal u een landschap vinden dat op dat van Griekenland gelijkt met vele prachtige, begroeide heuvels met kleine riviertjes en grootste rivierstromen. Turkije herbergt tevens een zeer grote rijkdom aan planten. Er zijn maar liefst meer dan 9000 verschillende soorten te vinden. Maar daarnaast kent het land ook een grote hoeveelheid diersoorten zoals de Europese wolf, de bruine beer, de vale gier, lammergier en de steenarend. Al deze pracht kan u bewonderen in de vele nationale parken die het land omvat, een aanrader in deze categorie is zeker en vast het nationaal park Göreme. Van natuur naar cultuur: Turkije herbergt niet alleen een grootste natuur, maar ook vele archeologische vindplaatsen, gebouwen en monumenten. Eerst en vooral is er natuurlijk dé stad Troje, welke een grote archeologische plaats geworden is. Daarnaast zijn er nog twee aanraders voor de historiefanaten: Hierapolis Pamukkale en Hattusa, een oude, bewaarde Hattische stad. Wil u graag oude steden ontdekken, dan zijn onder meer de historische gebieden van Istanbul en de stad Safranbolu aan te raden. Verder zijn er nog enkele prachtige monumenten en gebouwen te bezichtigen, zoals de Grote Moskee en het Hostpital van Divrigi. Als u even wil ontspanning op de prachtige kusten van Turkije, kan u terecht bij meerdere badplaatsen zoals Bodrum, Alanya, Marmaris, Kuşadası en Antalya.

Klimaat Turkije

Turkije is haast een bom van verschillende klimaatzones. Er zijn verschillende regionale uitschieters die vooral duidelijk merkbaar zijn in het hart van Turkije, zoals de vele bergen waar er een hoogtebergklimaat heerst zoals in de Alpen. In het westen is er eerder een mediterraan klimaat. Door het dusdanige grote verschil in de landschappen kan de temperatuur een paar graden verschillende de neerslag wat meer of minder zijn.

Eten & drinken in Turkije

De Turkse keuken is een zeer typische keuken, met natuurlijk tevens typische gerechten. De keuken heeft in het verleden echter wel enkele invloeden gekend, zoals die uit de Ottamaanse tijd, Iran, Irak, Egypte en de balkan. De gerechten kennen vaak enkele basisingrediënten zoals vers fruit en groenten, gegrild vlees en een grote verscheidenheid aan salades. Het wordt tevens vaak geserveerd met yoghurt of een sausje. Turkije heeft enkele typische gerechten waar u wellicht ook bij ons ooit van gehoord heeft. Zo zijn er natuurlijk de welbekende kebaps, maar daarnaast ook dolma’s (een gevulde groente, vrucht of fruit) en gözleme (een Turkse pannekoek). Daarnaast kent Turkije nog typische drankjes zoals koffie, raki en wijn.

Steden in Turkije

De hoofdstad van Turkije is Ankara. Hier is echter de hoofdstad niet de grootste stad. Instanbul steekt Ankara ruim voorbij met ongeveer zes miljoen inwoners meer. Daarna zijn er nog enkele andere grote steden zoals Izmir, Bursa, Gaziantep en Adana.

Offerte rondreis Turkije? Klik hier